Stránky o olomoucké MHD

AKTUALITY

Dopravní podnik bude mít další nová vozidla díky IROPu

Díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu bude mít DPMO pět nových jednostranných tramvají, tři dvoustranné tramvaje a jeden elektrobus. Cílem je snížit škodlivé emise, které vznikají v souvislosti s provozováním hromadné dopravy.

O posílení a modernizaci vozového parku DPMO se uvažovalo už delší dobu. Původní záměr ale byl nyní aktualizován a upraven podle kritérií nově vypsané výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. K podmínkám přidělení dotace patří jak ekologický provoz, tak i nízkopodlažní verze vozidel.

„Po seznámení s podmínkami výzvy byl vypracován odpovídající projektový záměr, který jsme potom konzultovali na jednáních s DPMO, odborem koncepce a rozvoje, odborem dopravy a poskytovatelem dotace,“ upřesnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Výsledkem těchto jednání bylo právě vypracování finální podoby projektového záměru nákupu vozidel. Nepůjde tedy o modernizaci starších tramvají, protože ty nelze z technických důvodů přebudovat na nízkopodlažní, ale o nákup vozů nových. Novinkou oproti původním úvahám je také záměr koupě elektrobusu.

Radní se zajímali také o technické parametry elektrobusu, možnosti dobíjení jeho baterií, zkušenosti z jiných měst a reálné využití na jednotlivých trasách ve městě. Technických možností dobíjení je několik, dojezd elektrobusu je dle výrobce 200 kilometrů, podle zkušeností z pražské městské dopravy až 300 kilometrů.

Nová vozidla DPMO nakoupí do konce roku 2018. Celková předpokládaná cena by měla být 196,5 milionu korun. Z dotace Integrovaného regionálního operačního programu má město šanci získat až 85 procent nákladů. Podmínkou je, že projekt přispěje ke snížení emisí ve městě a vozidla budou bezbariérová a nízkopodlažní.

Zdroj: olomouc.eu
 
_

Diskuse

Dopravní podnik bude mít další nová vozidla díky IROPu.

Na ten elektrobus jsem zvědav.

— Thomas · 18. březen 2016, 19:44 · odkaz







 

Tyto stránky nejsou oficiální prezentací DPMO, a.s.
Copyright © MHD-Olomouc.cz 2004-2020

 

Administrace | E-mail: admin(zavináč)mhd-olomouc.cz

Založeno na Textpattern