Stránky o olomoucké MHD

AKTUALITY

Rada města Olomouce pojmenovala zastávku špatně

Na svém zasedání dne 14. 5. 2013 Rada města Olomouce schválila pojmenování nových zastávek a přejmenování současné zastávky U Učiliště.
Novou zastávku u Galerie Šantovka tak nalezneme pod jménem "ŠANTOVKA".
Autobusová zastávka U Učiliště a k ní přidružená nová zastávka tramvajová se bude jmenovat "TRNKOVA".
Mezi těmito zastávkami, na ulici V Kotlině se má nalézat zastávka "V KŘOVINÁCH".
Zde je evidentní záměna dvou rozdílných ulic. Ulice V Křovinách totiž existuje, ale leží přes kilometr vzdušnou čarou od dané zastávky.
Možná by neuškodilo, kdyby se alespoň jednou paní a páni Radní podívali, jak město vypadá na mapě. :)

 
_

Diskuse

Ano rada na podkladě materiálu zpracovaného odborem dopravy Magistrátu města Olomouce schválila paskvil v podobě názvů zastávek – “V Křovinách” a “Trnkova”! A proč? 1. Protože někdo (pracovník) vykonal špatnou a nedůslednou přípravu materiálů do rady. 2.Protože si projektant jen tak z recese vymyslel pro svého známého – pana Trnku přejmenovat současnou zastávku “U Učiliště”, která je zapracována v JŘ příměstské autobusové dopravy a MHD a která leží na ulici Rooseveltova ale nikoliv na ulici Trnkova! Změnu rada schválila bez toho aniž by se pozastavila nad tím, proč měnit název léta zaužívaný a funkční na bezvýznamný a zavádějící! Je to nepochopitelní i proto, že stanovisko komise místní části Nové Sady požadovala ponechat původní tj. U Učiliště doplněný o Rooseveltova! Což by bylo logické. To co se nyní stalo je naprosto nepochopitelné, ledaže by za tím byl úmysl vyhovět svému dobrému známému. Pomník je přece pomník, i když to vypadá, že je to jen pouhá shoda. Všichni kdo ale znají Trnku ví své! Velmi smutné, to co je v našem městě již dnes možné!!!! Nechápu, proč v této věci se neangažoval DPMO a nepožadoval zachovat současný název U Učiliště? Přitom i samotný odbor dopravy ve svém vyjádření mi sdělil, že není důvod pro přejmenování zastávky a ejhle opak se stal pravdou. Přece by to bylo jednoduší ale také levnější zachovat současný název než jej měnit, ne?! Navíc dojde ke zbytečnému matení cestujících a to jenom pro rozmar nějakého projektanta. Všichni ostatní jen nečinně přihlížejí a nic nedělají. Opravdu nehorázné.

— Jenda · 25. květen 2013, 22:18 · odkaz



Ano, jeden pracovním mohl špatně zpracovat podklady. Horší je, že to odsouhlasí celá Rada…
Zastávka Rooseveltova už existuje, na pojmenování zastávky na Trnkova nevidím nic špatného… Snad dojde k nápravě.

— LuM · 26. květen 2013, 10:16 · odkaz



Jenda: Netřeba se rozčilovat. Zastávka Trnkova je rozhodně nejlogičtější možný název, jelikož velice přesně na ulici Rooseveltova identifikuje polohu nové zastávky. S nějakým panem Trnkou to má společného jen to, že se po (patrně Jiřím) Trnkovi jmenuje ona příčná ulice. Jak jste došel ke své konspirační teorii, zůstává záhadou, nicméně stanovisko komise NS také nebylo úplně jednotné. Co se týče dalších návrhů, tak největším paskvilem zůstává matoucí název Učiliště Rooseveltova, následovaný původním názvem U Učiliště, jelikož tam žádné učiliště není (což škola také připomínala). Název Trnkova je proto naštěstí vítězstvím zdravého rozumu.

— smasska · 26. květen 2013, 20:51 · odkaz



Název U Učiliště je strašný jazykolam, z toho důvodu jsem rád, že se podařilo zachovat původní pracovní název Trnkova. Samozřejmě v tom vidím i jakýsi tlak ze strany bývalého učiliště, dnes tedy střední školy polytechnické, která si zřejmě změnou názvu chce zvednout prestiž :-) Zastávka V Křovinách se jistě nenápadně změní na správné V Kotlině, v tom nebude problém. Osobně je pro mě stále největším paskvilem samotný název Šantovka. Majitele obchodního centra zřejmě nikdo nepřemluví, aby změnil název, ale že se toho chytí i město, to je už na pováženou.
Mimochodem, když jsme u těch městských názvů. V souvislosti s přípravou Šantovky a přilehlých ulic jsem se trochu zajímal o jejich následné pojmenování, právě z obav, abychom se nedočkali např. ulice K Šantovce, což by byl jistě unikát – mít pojmenovanou větší ulici podle ulice menší a relativně bezvýznamné. V tom jsem ale narazil na to, že v dané věci se není na koho obrátit. Místopisná komise neexistuje, rada města se tím zatím nezabývá. Nakonec jsem byl odkázán na komisi městské části, která má minimální rozhodující pravomoce a komunikaci s občany také nevěnuje příliš mnoho pozornosti. Jak to tak vypadá, tak místopisné záležitosti se v Olomouci řeší na koleně zcela bez zásahu odborníků. Zatím tu moc problémových názvů nevzniklo, ale u Šantovky se bojím tlaku ze strany developera a nulového zájmu veřejnosti.

— Trupman · 27. květen 2013, 23:32 · odkaz



Trupman: Naštěstí mám pocit, že návrhy na pojmenování ulic jsou v poslední době poměrně střízlivé. Jako jeden z příkladů: Ve Slavoníně konečně vznikla ulice Rudolfa Smahela.

Než tedy K Šantovce, nebo podobné hovadiny by mohly vzniknout ulice po významných osobnostech olomouckého umění a architektury. Kdo dnes ví, kdo byl Camillo Sitte, Gustav Meretta nebo G. Pietro Tencalla.
Jména jsou to veskrze cizí, ale významně se podílela na podobě Olomouce tak, jak ji známe teď. :)

— LuM · 28. květen 2013, 09:17 · odkaz



A tak zastávka Karafiatová (dříve USOL) taky leží na Stupkové a nic divného na tom neshledávám, sic kolmicí k zastávce je Fragnerova a né Karafiatova :-P

martin.ol · 29. květen 2013, 21:50 · odkaz



Hi hi, Ulice V. Havla :D :)

martin.ol · 29. květen 2013, 21:57 · odkaz



Co to je Trnkova, a kde to je? TO SNAD MOHL VYMYSLET JEN BLB. U UČILIŠTĚ TO ZNÁ KAŽDÝ A VÍ, ALE Trnkova tak to je blbost a úplná.

— Job · 17. červen 2013, 20:50 · odkaz







 

Tyto stránky nejsou oficiální prezentací DPMO, a.s.
Copyright © MHD-Olomouc.cz 2004-2020

 

Administrace | E-mail: admin(zavináč)mhd-olomouc.cz

Založeno na Textpattern