Stránky o olomoucké MHD

AKTUALITY

Nová trať přinese i novinku - výzvové návěstidlo

fotoPro běžného cestujícího to asi nebude nic zajímavého. Pro zasvěcenější však již ano. Mezi olomouckými tramvajovými návěstidly se objeví jeden nováček- výzvové návěstidlo.

Výzvové návěstidlo, stručně řečeno, slouží pro informování řidiče tramvaje, že řídící systém křižovatky zaregistroval požadavek vozidla na postavení "čoček" do signálu volno. Pokud by totiž řídící systém tento požadavek nezaregistroval, vůz by na volno čekal marně, jelikož by řídící systém do cyklu volno pro tramvaj ani nezařadil.

Na nové trati se výzvové návěstidlo objeví na několika místech. Na nově vzniklé tramvajové křižovatce u tržnice bude umístěno celkem 3x - ze všech směrů. Současná křižovatka s ulicí Polskou nebude výzvovými návěstidly vybavena, jelikož signál volno zde tramvaje dostávají společně se silničními vozidly jedoucími od tržnice dále po třídě 17. listopadu. Dalším místem pak bude křížení nové tramvajové trati s ulicí Velkomoravskou, zde se návěstidlo objeví v obou směrech (umístění tedy 2 ks). Poslední dvě návěstidla budou u křižovatky s ulicí Rooseveltovou. Celkem bude na nové trati v součtu umístěno 7 těchto návěstidel.

Nové zastávky Trnkova (směr centrum) a V Kotlině (směr Trnkova) budou také vybaveny dvouciferným displejem s odpočítáváním času (v sekundách) do doporučeného odjezdu tramvaje ze zastávky tak, aby plynule projela následující křižovatkou. Dipsleje budou upevněny přímo na označníku.
Do jaké míry budou vzájemně synchronizovány křižovatky Jižní spojka x Velkomoravská a Velkomoravská x Rooseveltova, aby tento systém zajistil opravdu plynulý průjezd celým mezizastávkovým úsekem Trnkova - V Kotlině (a naopak) zůstává otázkou, která zřejmě nebude zodpovězena dřív, než bude spuštěn ostrý provoz na nové tramvajové trati.

Zdroj: Obrázek: dopravnisignalizace.cz
 
_

Diskuse

Ulice s TT od Velkomoravské k Šantovce se bude jmenovat Jižní spojka?
Ten název mi připadá poněkud úsměvný, v případě porovnání s pražskou Jižní spojkou.. :)

— PPeťa · 8. srpen 2013, 10:06 · odkaz



Není to oficiální název, pouze pracovní, protože Šantovku napojuje zjihu.

— LuM · 8. srpen 2013, 11:10 · odkaz



Na co výzvová návěstidla, když tam údajně nemá být preference? To jako pouze detekce tramvají a zařazování jejich fáze do světel?

— smasska · 18. srpen 2013, 22:06 · odkaz



Ano, přesně tak.

— LuM · 18. srpen 2013, 22:58 · odkaz







 

Tyto stránky nejsou oficiální prezentací DPMO, a.s.
Copyright © MHD-Olomouc.cz 2004-2020

 

Administrace | E-mail: admin(zavináč)mhd-olomouc.cz

Založeno na Textpattern