Stránky o olomoucké MHD

AKTUALITY

Historická tramvaj na náměstí

16, Interiér16, DetailDne 28.října budou na náměstí probíhat velkolepé oslavy 90. výročí založení samostatného Československa. Na olomouckém Horním náměstí bude připraven bohatý program, při kterém například zmizí socialistická verze orloje a nahradí ji opět ta, kterou mohli Olomoučané obdivovat právě v roce 1918.
Na náměstí budou přistavěna historická auta a dokonce i historická tramvaj.
S nejvyšší pravděpodobností půjde o vůz ev. č. 16, který je majetkem DPMO, ale v současnosti je deponován v Technickém muzeu v Brně, Líšni.
Historický motorový vůz ev.č.223 v současnosti prochází rekonstrukcí v Krnovských opravnách a strojírnách (KOS).
Historická tramvaj s ev.č. 16 je na rozdíl od vozu ev.č. 223 původně olomoucká. Byla vyrobena roku 1914 Moravskoslezskou vagónkou ve Studénce. Motory a elektrická zařízení dodala firma Siemens & Schuckert. Z osobní dopravy byla vyřazena roku 1956. Později byla karoserie odprodána soukromníkovi, který ji využíval, jako zahradní domek.
V roce 1991 a následně roku 1998 došlo ke generální opravě tramvaje a opětovnému dosazení elektrických zařízení.
Po roce 1999, kdy se účastnila oslav 100. výročí tramvajové dopravy byla převezena do TMB v Líšni, kde se nachází i dnes. “Olomoucká šestnáctka” se jistě stane hlavní atrakcí i při příležitosti 110. výročí tramvajové dopravy v Olomouci.



 
_

Komentáře





 

Tyto stránky nejsou oficiální prezentací DPMO, a.s.
Copyright © MHD-Olomouc.cz 2004-2020

 

Administrace | E-mail: admin(zavináč)mhd-olomouc.cz

Založeno na Textpattern